måndag 25 januari 2010

ADNAMS



Adnams är ett litet bryggeri på Englands östkust närmare bestämt i den lilla staden South world. Jag hade äran att besöka bryggeriet för ett par år sedan när Spendrups började samarbeta med dem. Vilken upplevelse att se ett modernt bryggeri som ändå på ett mycket traditionellt sätt tillverkar underbar cask ale! Man jobbar med traditionell öppen jäsning i kar och har inget filter. Det är mycket innovativa och har ett brett sortiment, på systembolaget finner man dock endast Adnams Bitter vilket är en traditionell engelsk bitter ale med fuggles humle som ger en lätt gräsig humle ton! Mycket bra! Något annat som är nämnvärt med Adnams är att de är väldigt miljömedvetna och jobbar mycket denna image.
Jag fick idag några varuprover från min käre bryggmästar kollega Fergus Fitzgerald på Adnams. Vilka jag nu provsmakat:

Adnams the Bitter 4,5 vol%
Doft: lätt gräs och hö i humletonen.
Smak: Fruktig men ändå ren smak med en mycket makerad beska
Omdöme: En klassisk och mycket bra Bitter ale.

Adnams Broadside 6,3 vol%
Doft: Fruktig humledoft.
Smak: Fruktig kraftigt öl med hög fyllighet och balanserad beska.
Omdöme: En smak explosion och mycket bra engelsk strong ale.

Adnams Explorer Chilled 5,0 vol%
Doft: rätt maltig doft.
Smak: maltig smak med en balanserad beska med en visst gräsig bismak .
Omdöme: hmm inte riktigt i min smak skulle kunna vara vilken lageröl som helst.

Adnams East Green 4,3 vol%
Doft: rätt maltig doft med inslag av citrus och gräs (typiskt engelskt)
Smak: maltig smak med en balanserad beska med en visst gräsig bismak .
Omdöme: Inte dålig, en typisk engelsk Pale Ale och så är den ju CO2 kompenserad.

Adnams Gunhill 4,0 vol%
Doft: maltig doft.
Smak: Fylligt öl med rostade toner och mycket smak. En lätt utsökt sötma och rökighet .
Omdöme: Bra brown ale med röigt inslag nästan favorit!

Adnams Innovation 6,7 vol%
Doft: humle humle humle vilken humle arom – enormt intensiv
Smak: maltig smak med en mycket kraftig beska och grape och citus toner.
Omdöme: En fantastisk öl! Bra balanserad och aromatisk India Pale Ale. Precis min smak!

söndag 24 januari 2010

Tiden går fort

En vecka utan ett enda blogginlägg! Det har varit fullt upp i förra veckan. Hade två utbildningar, i tisdags var jag på en HACCP utbildning och i torsdags på en utbildning om brandfarliga varor.
HACCP (Faroanalys av kritiska styrpunkter) är en viktig hörnsten vid produktion av livsmedel och tilllika ett lagkrav. I grunden går det ut på att identifiera risker i tillverkningen som kan ge upphov till en fara för konsumenten. Detta görs genom riskbedömningar av verksamheten. Det var en mycket intressant utbildning och från och med den 1 februari kommer jag vara delaktig i Vårby bryggeriets HACCP grupp, nya utmaningar!
Brandfarliga varor -utbildningen är en del av det systematiska brandskyddet som tillämpas på Spendrups och kursen gav arbetsledare en överblick över temat.
I onsdags kväll hade vi besök av familjen Wall som har ett lantbruk söder om Stockholm och odlar en del av det maltkorn vi använder. Det blev en mycket trevlig kväll med rundvisning och lite provsmakning med efterföljande diskussion om den nya skörden ( som inte är så jätteny längre) Det känns bra att ha nära kontakt med sina råvaruleverantörer. Resten av tiden gick åt till möten, medarbetarsamtal och en hel del planeringsarbete. I försöksbryggeriet har vi börjat med produktutvecklingar inför höst och vinter…

…Tiden går fort!

torsdag 14 januari 2010

Projekt NORRSKEN


Att få dela med sig av det man brinner för är otroligt roligt och tillfredställande! Jag jobbade innan jag började på Spendrups som ansvarig bryggmästare på forsknings bryggeriet på VLB i Berlin (Versuch und Lehranstalt für Brauerei in Berlin) det vill säga på bryggerihögskolan i Berlin där jag lärde ut till ett stort antal studenter från hela världen.

Idag var det en grupp med ungdomar på bryggeriet som är utvalda att delta i PROJEKT NORRSKEN. Det är ett projekt mellan högstadieskolor i Botkyrka och svenskt näringsliv där de elever som deltar är flerspråkiga och uppnår goda resultat i skolan samt har intresse för matematik och NO-ämnen. Genom projektet hoppas vi kunna:

• Påverka livsvalet för eleverna på ett positivt sätt

• Bidra till att öka intresset och motivationen för ett framtida yrkesval inom NO-Tekniksektorn(ex. civilingenjör eller liknande)

• Bidra till att öka förståelsen inom Näringslivet för dagens ungdomars livs- och levnadsbetingelser

Spendrups har varit fadder för Kärsbyskolan sedan starten 2005 alltså femte året vi är med i projektet och som sagt mycket roligt. Idag klarade vi av teori och praktik i försöksbryggeriet kring krossning, mäskning och avsilning. Om 14 dagar fortsätter vi med kokning och jäsning. Calle höll pedagogiskt i taktpinnen i försöksbryggeriet. Jag körde teori passen. Ungdomarna kommer under våren beöka olika avdelningar på Spendrups och lära sig allt från öl till läsk, tappning till marknadsföring. Efter avslutad praktik skall ungdomarna redovisa sitt arbete för Spendrups och sina kamrater på skolan och deras lärare. Lärarna kan ju även få provsmaka en slurk av elevernas öl.


Skoj att dela med sig…

onsdag 13 januari 2010

PISTONHEAD påväg


Det är redan onsdag, denna andra vecka på det nya året har bra flugit förbi! Kanske för att allt har rullat på väldigt bra. Både brygghuset och filtret har kört på högvarv. Planerat har vi 42 brygder och över 15000 hl kommer att lämna filtret. Redan på väg mot högsäsong?

I försöksbryggeriet har vi testat olika sorter Melanoidinmalt. Melanoidinmalt är ett mycket högupplöst malt dvs. både protein och stärkelse är frigjorda och delvis nedbrutna. Det torkas sedan (på fackspråk kölnas) och får en mycket speciell och intensiv arom. Maltet blir även lätt syrligt vilket ofta återspeglar sig i ölet. Färgen ca 70 EBC och gör ölet är djupt rödbrunt. Jag använder bland annat Melanoidinmalt i julölen och Mariestads Porter. Men vem vet kanske blir något nytt spännande. Det är i allfall en mycket komplex och oerhört intressant råvara.

Och idag blev det officiellt med våran nya öl Pistonhead (se länken nedan). Det skall bli otroligt intressant att se hur denna doft och smak explosion kommer att mottagas!

http://www.spendrups.se/lib/NewsdeskPage.aspx?id=767&nd_ukey=e5acc560b4ddb2d14c795da862e1a61d&nd_view=view_pressrelease&nd_id=361474

onsdag 6 januari 2010

Trettondag jul och ledig

Vad gör man en mycket kall trettondag jul? Jag bryggde hemma! Mitt yrke är också min hobby! Det händer dock inte ofta att tiden räcker till att brygga 8 timmar i mitt lilla minibryggeri. Men idag fanns det inget annat på agendan så jag och min granne Kalle bryggde en mörk lager med pilsnermalt, mörk karamellmalt och färgmalt. Färgmalt är rostat malt som rostas på samma sätt som man rostar kaffe. Ja användande en speciell färgmalt som heter Caraaroma och ger en choklad liknade ton i smaken och en mörkt rödbrun färg. Till bittergivan använde vi den tyska humlen Perle och som aromgiva egenodlad Saazer humle från Kalles trädgård.
Bryggverket har jag byggt själv och ger ca 30 liter vört. Det består av en kombinerad mäsk och vörtpanna och ett separat silkar. Mäsken pumpas upp till silkaret med en slangpump, sedan självrinner vörten tillbaka ner i mäsk/vörtpannan. För uppvärmning använder jag två stycken 1,5 kw elpatroner.

Det blev en härlig dag och det ligger en ljuvlig doft av mäsk kvar i bryggeriet. Vörten är jästad och klar och imorgon innan jag beger mig till jobbet skall jag kontroller så att jäsning kommit igång.

måndag 4 januari 2010

Första arbetsdagen 2010 och förstoppning

Första arbetsdagen på det nya året och det började med problem. Det mycket kyliga vädret hade medfört att en dravledning hade fryst. Ledningen går från brygghuset, utigenom väggen, ett par meter i marken och därefter in i en dravsilo som står på gården. I silon lagras draven innan den körs ut till bönderna. Isproppen som bildats någonstans i övergången mellan mark och luft kan man enklast liknas med en förstoppning. Kan vi inte skicka draven till silon så kan vi inte brygga vidare och hela brygghuset står stilla.
Drav är en restprodukt som man får i brygghuset. Den består utav den urlakade krossade malten men det finns fortfarande mycket näringsämnen kvar bland annat ca 1,5 % kolhydrater men också mycket mineraler och spårämnen. Tack vare detta är drav ett utmärkt djurfoder och vi säljer draven till bönder som föder upp framförallt nötkreatur. Men det finns också andra användning områden för drav t ex. förbränning eller för tillverkning av biogas.
Efter ett par timmar med ångslangen och 8 bars tryckluft hade grabbarna lyckats få bort proppen och arbetet gick smärtfritt vidare.

fredag 1 januari 2010

GOTT NYTT ÅR

GOTT NYTT ÅR!!!!

Nyårs firandet var för min del relativt lugnt tillsammans med familjen, goda vänner och ett par goda öl! Men framförallt åt vi väldigt god mat. Till förrätt hade vi en asiatisk räkcocktail tillsammans med en Old Gold, huvudrätten var lammstek med rotfruktsgratäng och potatisgratäng till detta passar en mörk kraftig öl utmärkt i mitt fall Mariestads Julbrygd. Efterrätten bestod utav en glassbomb med hemmagjort glass, smakade utmärkt, men just till glass tycker jag det är svårt att hitta ett gott öl?! Till glass bör man dricka något alkohol starkare ( i alla fall vid så här festliga tillfällen) och jag tycker om Pernod, Anisen gifter sig oerhört bra med både mangosorben och gräddglassen.

Tolvslaget firades i champagne, Veuve Clicquot för att vara exakt!

Är det fest så är det!