måndag 15 mars 2010

Mariestads Påskbrygd och ISO 14001


Idag började man sälja Påskölen på Systembolaget. Vi får hoppas att Mariestads påskbrygd går lika bra som Pistonhead som vi gjorde fjärde brygden av idag! Brygghuset har rullat på bra efter renoveringen, några små justeringar var vi tvungna att göra men inget allvarligt.

Själv så har jag varit på utbildning idag i ISO 14001. Jag är delprojektledare för projektet och har ansvar för att bryggeriet i Vårby klarar kraven för ISO 14001. Idag var det hela projektgruppen som fick sig en mangling i detta intressanta ämne. Tidsplanen är att vi skall vara certifierade i början av nästa år, arbetet har börjat med att analyserar miljöaspekter och hur våran miljöpåverkan är.

Jag åker på en kortsemester till tyskland imorgon, vi får se om jag hittar något intressant öl att rapportera om?!

SKÅL

lördag 13 mars 2010

Fullfart igen!!!


Renoveringen är avklarad inför högsäsong och allt gick bra, det var bara gamla Bettan ( krossen) som var lite medtagen (se bild). Denna 6-valskross bryggdes 1961 men går som en klocka…i vanliga fall iallafall. Men som sagt nu blir det full fart fram till i höst, vi börjar med att göra 53 brygder nästa vecka. Vi ligger verkligen lågt i lager nu efter en veckas stillestånd i brygghuset.
Försäljningen av Pistonhead fortsatte att öka även denna vecka!! JIPPI! Så på söndag blir det första brygden just en sådan.

I torsdags var jag och en kollega på bryggeriet i Grängesberg och gjorde en internrevision av BRC. BRC är en standard för produktkvalitet och produktsäkerhet. Den 19-20 april är det daxs för huvudrevision så det gäller att förbereda sig väl och en del av vårat BRC-arbete är just internrevisioner. Vi tittar på att man följer standarden och de rutindokument som finns i Spendrups ledningssystem. Att vara internrevisor är extremt roligt, utvecklande och lärorikt.


torsdag 4 mars 2010

Snart renovering

Då börjar även denna vecka närma sig sitt slut. Första veckan i månaden är alltid stressig, inventeringar skall göras färdigt och olika rapporter skall sammanställas, tider attesteras och fakturor betalas.
Nästa vecka är det renoveringsvecka i brygghuset. Vi brukar hålla still en vecka på våren och en på hösten för att göra förebyggande underhåll. Inget värre kan hända än att maskinerna går sönder under högsäsong och efter påsk brukar takten näst intill fördubblas! Vi skall titta över maltkrossen, elevatorer, pumpar och ventiler samt öppna både separatorn och plattkylaren. Vi använder en varmvörtsseparator i brygghuset för att separera de koagulerade äggviteämnena från vörten. Äggviteämnena (protein) kommer i huvudsak från maltet och koagulerar under vörtkokningen (precis som när man kokar ägg). Om man skulle låta de vara kvar i vörten skulle man få en mycket sämre jäsning. Inom bryggeriindustrin använder man idag i huvudsak två olika metoder för att separera, antigen genom en separator som vi har i Vårby eller med hjälp utav en Whirlpool. En Whirlpool fungerar genom att man pumpar in vört med hög hastighet i ett kar det uppstår då en virvel (som om man rör snabbt med en sked i en tekopp) och äggviteämnena samlas då i mitten av karet. (eller tebladen). Whirlpool effekten kallas därför ibland även för tekopps effekten. Man kan därefter pumpa bort den klara vörten.
Vilket är då den bästa tekniken? Det är en smak sak!



Pistonhead spring edition går fortfarande som tåget! Vi har redan satt vår tredje brygd och vi som bara skulle göra en. Roligt!