fredag 28 maj 2010

Ölprovning på Loka Brunn

Idag har jag haft en ölprovning och lite föreläsning i bryggerikonstens vidunderliga historia för en grupp med tekniker och chefer från Hällefors Bryggeri. Vi var på Loka Brunn. Vilken härlig miljö och vilket underbart väder vi hade på denna underbara SPA anläggning. Jag älskar verkligen dessa gamla hus mitt ute i skogen i det natursköna Bergsslagen. Anläggningen är belägen direkt vid Lokens strand…underbart. Jaja den här kvällen var det ölen som var viktig… Vi började med att prova Norrlandsguld mot Mariestads Export, Jag beskrev skillnaden i malt giva och de olika humlesorterna. En svår omgång för den otränade men efter lite lärdom kände de flesta skillnaden i sötma och fyllighet. Vidare gick det med Mariestads Prima Lager och Old Gold, två bra beska öl bägge ljusa lager men helt olika där Old Gold är av tysk pilsner typ medans MS prima lager är en besk underjäst lagertyp som både är mörkare och fylligare än en pilsner. De tre avslutande omgångarna hade jag valt öl för att belysa bredden i den underbara världen av öl (i alla fall små steg ur det vanliga ljus lager träsket), Wisby Weisse, Wisby Sleepy Bulldog och avslutningsvis en underbar Mariestads årgångsporter 2008. Ja en lyckad och god provning blev det. Efter en underbar middag och ytterliggare en MS prima lager är det dags för sängen.

Och lite info…Pistonhead summer brew går som smör i solen… härligt! Nu kan sommaren komma!

lördag 15 maj 2010

Alkoholfri öl???!!



Vad är egentligen alkoholfri öl? Är det gott? Hur gör man öl alkoholfri?
Spendrups Bryggeri lanserade för ett par veckor sedan en alkoholfri öl, Spendrups Premium Lager alkoholfri. En enligt mig bra ”öl” (även om jag personligen hävdar att öl måste ha alkohol inte minst för att alkohol är en enormt viktig smak bärare), så smakar denna dryck gott, maltigt med en balanserad beska.

http://www.spendrups.se/lib/NewsdeskPage.aspx?id=767&nd_ukey=e5acc560b4ddb2d14c795da862e1a61d&nd_id=395333&nd_view=view_pressrelease

Enligt lag får man kalla öl alkoholfritt om alkoholhalten inte överstiger 0,5 volym %. Varför det? Jo för att denna låga alkoholhalt genast förbränns eller på annat sätt genast försvinner ur kroppen. Alkoholhalten i vanlig fruktjuice är i normalfall högre!

De tre vanligaste sätten att tillverka alkoholfritt öl är med kall kontakt förfarande (avbruten jäsning), destillations metod och med hjälp av membranfiltrering eller en kombination från dessa.
Den äldsta metoden är det så kallade kall kontakt förfarandet, där tillverkas en vört i brygghuset som har runt 7 – 8 % stammvört. Man kyler sedan ner vörten till ca 0 - 1°C och tillsätter beluftad jäst. Låter vörten jäsa i ca 1 dygn samtidigt som man tvättar tanken med kolsyra. När alkoholhalten stigit till ca 0,4 vol% avbryts jäsningen genom att jästen centrifugeras bort och ölet lagras sedan vid 0°C ett tag för att stabilisera det och låta aromerna utvecklas något. Sedan filtrerar man och tappar det. Med denna metod får man ett alkoholfritt öl som oftast har en stark vört karaktär men det är smakrikt och det är relativt enkelt att göra.
Använder man destillationsmetoden, vilket innebär att man destillerar av alkoholen från ”vanligt” öl under vakuum, får man ett öl som tappar mycket arom och blir vattnigt samt får en rätt oangenäm ”kok” karaktär. Eftersom varje värmebelastning av öl skadar smakhållbarheten tappar öl som är gjorda på det här viset oftast snabbt sin ursprungliga smak och smakar gammalt rätt fort.
Med hjälp av membranfilter typ som i en dialysanläggning kan man filtrera ut alkoholen ur ”vanligt öl och ersätta det med vatten. Man får oftast en rätt bra produkt men det är vansinnigt dyrt och det är svårt att få ut stora volymer.

För att tillverka Spendrups Premium Lager alkoholfri används den gamla beprövade metoden med kall kontakt förfarande. En prima produkt som man verkligen kan dricka om man skall köra bil, är gravid eller på något annat sätt måste avstå RIKTIGT öl.

Prova själva!

onsdag 12 maj 2010

Onsdag

Igår hade jag Norrskens eleverna på besök en sista gång innan det är det är dags för dem att redovisa sitt projekt arbete om ett om ett par veckor. Vi tog en grundlig runda i bryggeriet, började vid malt mottagningen och slutade inte fören vi kommit hela vägen till burk hissen till lagret. För att inte missa några detaljer tog vi vägen över taket till tanktopparna på jästankarna och räddningstrappan ner....

puuh…Nu återstår bara deras redovisning och för lärarna provsmakning av de provbrygder som de varit med och gjort. Blir spännande.

Pistonhead Summer Brew har nu sålts sedan drygt en vecka på systembolaget och redan har över 800 hl rullat ut från bryggeriet. Härligt! Jag är själv väldigt nöjd med ölet, det får nog bli en eller två i helgen. Det jag gillar är balansen mellan arom- och bitter humlen till den avvägda maltkroppen.


Systembolaget har ju släppt sin lanseringsplan för 2011 så nu blir det till att fundera och räkna på lite nya recept…skall bli spännande.
Den som väntar på något gott