torsdag 24 juni 2010

Midsommar




Imorgon är det midsommar, svenskens största högtid ;-) . På bryggeriet har det varit den stressigaste veckan i år. Överallt har det varit ett fasligt tempo, lastbil efter lastbil har lastats från lagret, tappningen har kört full fart för att fylla lagren igen. Filtret har kört på högtryck för att fylla trycktankarna och i brygghuset har vi kämpat på för att inte minska på tanklagret. Nu blir det ett väl förtjänt midsommar firande och sedan är det dags för semester för många av oss. Själv så jobbar jag några veckor till, det skall ju snart lämnas in prover till systembolaget och jag har ett par nya recept jag vill testa innan det är dags! Men först skall även jag fira midsommar. Det blir en ”lugn” midsommar med familjen och några vänner, traditionellt med dans kring stången (kanske inte för mig, men barnen ;-)), sill, nypotatis och jordgubbar och vad dricker man till detta?... midsommar betyder för mig ljusöl, sältan i fisken kräver en öl som släcker törsten och balanserar upp. För mig blir det således ett par Spendrups Old Gold! Och senare i goda vänners lag hade jag tänkt att bjuda på lite Mariestads prima lager. Ja en fredag att njutas av.
Höll ju på att glömma nubben det blir ett hemma kryddat malörts brännvin, trädgårds skörd 2009. Såg att malörtsplantan tagit mycket stryk under vintern. De senaste åren har jag kunnat skörda en bryggmästare famn full men i år blir det nog bara en näve. Men däremot växer sig humlen just nu i full prakt. Har några plantor Saazer, Nothern brewer, Super styrian och brewers gold. Kan bli en spännande hembryggar höst…bara jag hittar tid till det!

GLAD MIDSOMMAR!!!

onsdag 23 juni 2010

Råfrukt och öl

Vad är egentligen råfrukt?
Rufrukt brukar man kalla den andelen av råvaran i en öl som inte kommer från malt. Korn, Vete och annat spannmål innehåller ju stärkelse som blir till socker under mäskningen i brygghuset och sockret blir sedan till alkohol och kolsyra under jäsningen. Om man byter ut en del av maltet mot majs, ris, potatis, socker eller något annat som innehåller stärkelse så kallar man det för råfrukt. Jag kan bara än en gång poängtera att riktigt öl gör man enbart på malt, humle och vatten inget annat. Den vanligaste orsaken varför man använder råfrukt är för att spara pengar. Råfrukt i öl har den egenskapen att det gör ölet mer lätt drucket och beskan upplevs som fränare och starkare, detta medför att man i råfrukts öl också behöver tillsätta mindre humle för att få en mer markerad beska. Saken är bara den att om man använder större andel råfrukt så räcker inte maltets egna enzymer till utan man måste tillsätta enzymer och de kommer nästan alltid från så kallade GMM (Genetically Modified microorganism) organismer och det är detta jag inte förstår, VARFÖR skall man tillsätta något som redan finns naturligt i malten? Och på så sätt förstöra ett rent och naturligt livsmedel som öl! Nej tacka vet jag helmaltsöl. Nu kanske jag låter tjurig och konservativ och visst kan det vara spännande att smaka ”öl” som inte är bryggt enligt de tyska renhetslagarna men oftast blir jag besviken men ibland finner man ett guld korn med tillsatt lakrisrot, pors eller malört. Detta kan man ju då se som ett bevis på experiment lysta hos bryggaren och inte på snålhet.

Nu skall jag ta mig en PISTONHEAD summer brew och njuta av Amarillo/ Brammling cross humlen, och tänka på att gott öl inte har råfrukt i sig! Pistonhead sålde förra veckan över 900 hl …Roligt! Och vi sprängde 4000 hl sedan säljstart :-)

måndag 21 juni 2010

Gluten och öl

Jag får ofta frågan om det finns gluten i öl?
Gluten är en sammansättning av proteiner som finns i råg, vete och korn således finns det alltid gluten i öl och högre halter i riktigt helmaltsöl. I starköl som är bryggda på 100% malt dvs utan råfrukt som majs eller ris ligger gluten halten på 20 – 1000 ppm. I lättöl är de oftast lägre än 20 ppm och i mörka öl är halten högre än ljusa.

Om man är glutenintolerant och inte kan hålla sig ifrån ölen (och vem kan det??!!) bör man nog i första hand dricka öl som innehåller ris eller majs för i dessa spannmål innehåller inget gluten och halten sjunker därför oftast under 20 ppm. Även om det är svårt att hitta gott öl som innehåller råfrukt så finns det faktiskt ett par men jag är av den fullaste övertygelse att Riktigt öl skall bara bryggas på MALT, HUMLE och VATTEN inget annat då blir det bäst! Man kan naturligtvis också brygga öl med låg glutenhalt genom att på konstgjord väg bryta ner dessa proteiner, det gör man genom tillsats av enzymer under mäskningen….

GOTT ÖL = HELMALTSÖL = GLUTEN …

tisdag 1 juni 2010

Spendrups bryggeri´s nya hemsida

Ja vad skall man säga... kolla på Spendrups bryggeri´s nya hemsida!

http://www.spendrupsbryggeri.se/


Härligt