lördag 15 maj 2010

Alkoholfri öl???!!



Vad är egentligen alkoholfri öl? Är det gott? Hur gör man öl alkoholfri?
Spendrups Bryggeri lanserade för ett par veckor sedan en alkoholfri öl, Spendrups Premium Lager alkoholfri. En enligt mig bra ”öl” (även om jag personligen hävdar att öl måste ha alkohol inte minst för att alkohol är en enormt viktig smak bärare), så smakar denna dryck gott, maltigt med en balanserad beska.

http://www.spendrups.se/lib/NewsdeskPage.aspx?id=767&nd_ukey=e5acc560b4ddb2d14c795da862e1a61d&nd_id=395333&nd_view=view_pressrelease

Enligt lag får man kalla öl alkoholfritt om alkoholhalten inte överstiger 0,5 volym %. Varför det? Jo för att denna låga alkoholhalt genast förbränns eller på annat sätt genast försvinner ur kroppen. Alkoholhalten i vanlig fruktjuice är i normalfall högre!

De tre vanligaste sätten att tillverka alkoholfritt öl är med kall kontakt förfarande (avbruten jäsning), destillations metod och med hjälp av membranfiltrering eller en kombination från dessa.
Den äldsta metoden är det så kallade kall kontakt förfarandet, där tillverkas en vört i brygghuset som har runt 7 – 8 % stammvört. Man kyler sedan ner vörten till ca 0 - 1°C och tillsätter beluftad jäst. Låter vörten jäsa i ca 1 dygn samtidigt som man tvättar tanken med kolsyra. När alkoholhalten stigit till ca 0,4 vol% avbryts jäsningen genom att jästen centrifugeras bort och ölet lagras sedan vid 0°C ett tag för att stabilisera det och låta aromerna utvecklas något. Sedan filtrerar man och tappar det. Med denna metod får man ett alkoholfritt öl som oftast har en stark vört karaktär men det är smakrikt och det är relativt enkelt att göra.
Använder man destillationsmetoden, vilket innebär att man destillerar av alkoholen från ”vanligt” öl under vakuum, får man ett öl som tappar mycket arom och blir vattnigt samt får en rätt oangenäm ”kok” karaktär. Eftersom varje värmebelastning av öl skadar smakhållbarheten tappar öl som är gjorda på det här viset oftast snabbt sin ursprungliga smak och smakar gammalt rätt fort.
Med hjälp av membranfilter typ som i en dialysanläggning kan man filtrera ut alkoholen ur ”vanligt öl och ersätta det med vatten. Man får oftast en rätt bra produkt men det är vansinnigt dyrt och det är svårt att få ut stora volymer.

För att tillverka Spendrups Premium Lager alkoholfri används den gamla beprövade metoden med kall kontakt förfarande. En prima produkt som man verkligen kan dricka om man skall köra bil, är gravid eller på något annat sätt måste avstå RIKTIGT öl.

Prova själva!

1 kommentar:

  1. Det finns hjälp att få!
    Anonyma Alkoholister kan hjälpa dig!

    SvaraRadera