fredag 4 februari 2011

Årets kock + Bistro Lager = SANT





Årets kock finalen har gått av stapeln! Vilket härligt arrangemang. Under tiden som de sex finalkockarna var som mest upptagna att kreera de mest fantastiska mästerverk, hade jag äran att tillsammans med mästerkocken Karl Ljung (åretskock 1999) presentera vårat mästerverk



– Spendrups Bryggeri Bistro Lager - En brygd som jag tillsammans med tre kockar tagit fram under hösten, just för att passa till god mat. Framförallt god svensk modern husmanskost!

Samtidigt som delfinalerna i åretskock gick av stapeln runt om i landet. Träffade jag de tre kockarna Karl Ljung, Stefan Eriksson och Viktor Westerlind på en krog i Stockholm, närmare bestämt på Griffins Steakhouse ( har fantastiskt god mat) där i diskuterade öl och mat, provade öl och pratade smaker. Det intressanta var att vi redan från första träffen hade en gemensam uppfattning om att ett riktigt bra öl som skall passa till mat skall ha en markant beska, en behaglig fyllighet men ändå vara torrt och gärna ha en lätt men spännande humlearom. Utifrån detta gjorde jag sedan två olika recept på detta spännande öl. Efter ett par veckor sågs vi igen på Griffins, provade de två brygderna tillsammans med underbart god mat. För att sätta kronan på verket fanns även bonden Markus Wall bland oss för att säkra tillgången på riktigt bra ekologiskt malt. Så förutom att ölen är förbaskad god och passar utmärkt till det lite mer krävande moderna svenska köket så är det HELT EKOLOGISKT.

Härifrån justerade jag receptet på en utav brygderna, vi provade, doftade, smakade....och det är den som NU ser dagens ljus och lanserades mitt under pågående årets kock final i Globen.

Spendrups Bryggeri Bistro Lager är en ljust halmgul brygd med en humle betonad smak därtill en lätt och torr maltkropp. Ölet ha en något över en medelkraftigt beska och en lätt utsökt humle arom. Den kraftiga beskan och den medelfylliga torra malt kroppen harmoniserar mycket väl i denna ekologiska öl


Malt: Ekologisk Pilsnermalt
Humle: Ekologisk Perle
Bryggning
Mäskning sker under 2 timmar med infusions förfarande. Sammanlagt ges humlen i två olika givor till brygden.
Jäsning och lagring
Spendrups Bryggeri Bistro Lager är en underjäst ljuslager. Huvudjäsning sker i 6 dagar vid 11°C. Därefter sker en extra lång mognad i lagertank under 4 veckor vid - 1° C.

Riktvärden
Stammvört: 10,2 %
Rest extrakt 2,2 %
alk: 4,2 vol %
Färg: 8 EBC
Beska: 25 EBU
Bistro Lager finns på resturanger och i Systembolagets beställnings sortiment
Kvällen avslutades med en glamorös bankett och det gick många Bistro Lager i baren må ni tro!

Kolla pressmeddelandet:
SKÅL

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar