torsdag 4 mars 2010

Snart renovering

Då börjar även denna vecka närma sig sitt slut. Första veckan i månaden är alltid stressig, inventeringar skall göras färdigt och olika rapporter skall sammanställas, tider attesteras och fakturor betalas.
Nästa vecka är det renoveringsvecka i brygghuset. Vi brukar hålla still en vecka på våren och en på hösten för att göra förebyggande underhåll. Inget värre kan hända än att maskinerna går sönder under högsäsong och efter påsk brukar takten näst intill fördubblas! Vi skall titta över maltkrossen, elevatorer, pumpar och ventiler samt öppna både separatorn och plattkylaren. Vi använder en varmvörtsseparator i brygghuset för att separera de koagulerade äggviteämnena från vörten. Äggviteämnena (protein) kommer i huvudsak från maltet och koagulerar under vörtkokningen (precis som när man kokar ägg). Om man skulle låta de vara kvar i vörten skulle man få en mycket sämre jäsning. Inom bryggeriindustrin använder man idag i huvudsak två olika metoder för att separera, antigen genom en separator som vi har i Vårby eller med hjälp utav en Whirlpool. En Whirlpool fungerar genom att man pumpar in vört med hög hastighet i ett kar det uppstår då en virvel (som om man rör snabbt med en sked i en tekopp) och äggviteämnena samlas då i mitten av karet. (eller tebladen). Whirlpool effekten kallas därför ibland även för tekopps effekten. Man kan därefter pumpa bort den klara vörten.
Vilket är då den bästa tekniken? Det är en smak sak!



Pistonhead spring edition går fortfarande som tåget! Vi har redan satt vår tredje brygd och vi som bara skulle göra en. Roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar