måndag 21 juni 2010

Gluten och öl

Jag får ofta frågan om det finns gluten i öl?
Gluten är en sammansättning av proteiner som finns i råg, vete och korn således finns det alltid gluten i öl och högre halter i riktigt helmaltsöl. I starköl som är bryggda på 100% malt dvs utan råfrukt som majs eller ris ligger gluten halten på 20 – 1000 ppm. I lättöl är de oftast lägre än 20 ppm och i mörka öl är halten högre än ljusa.

Om man är glutenintolerant och inte kan hålla sig ifrån ölen (och vem kan det??!!) bör man nog i första hand dricka öl som innehåller ris eller majs för i dessa spannmål innehåller inget gluten och halten sjunker därför oftast under 20 ppm. Även om det är svårt att hitta gott öl som innehåller råfrukt så finns det faktiskt ett par men jag är av den fullaste övertygelse att Riktigt öl skall bara bryggas på MALT, HUMLE och VATTEN inget annat då blir det bäst! Man kan naturligtvis också brygga öl med låg glutenhalt genom att på konstgjord väg bryta ner dessa proteiner, det gör man genom tillsats av enzymer under mäskningen….

GOTT ÖL = HELMALTSÖL = GLUTEN …

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar