onsdag 23 juni 2010

Råfrukt och öl

Vad är egentligen råfrukt?
Rufrukt brukar man kalla den andelen av råvaran i en öl som inte kommer från malt. Korn, Vete och annat spannmål innehåller ju stärkelse som blir till socker under mäskningen i brygghuset och sockret blir sedan till alkohol och kolsyra under jäsningen. Om man byter ut en del av maltet mot majs, ris, potatis, socker eller något annat som innehåller stärkelse så kallar man det för råfrukt. Jag kan bara än en gång poängtera att riktigt öl gör man enbart på malt, humle och vatten inget annat. Den vanligaste orsaken varför man använder råfrukt är för att spara pengar. Råfrukt i öl har den egenskapen att det gör ölet mer lätt drucket och beskan upplevs som fränare och starkare, detta medför att man i råfrukts öl också behöver tillsätta mindre humle för att få en mer markerad beska. Saken är bara den att om man använder större andel råfrukt så räcker inte maltets egna enzymer till utan man måste tillsätta enzymer och de kommer nästan alltid från så kallade GMM (Genetically Modified microorganism) organismer och det är detta jag inte förstår, VARFÖR skall man tillsätta något som redan finns naturligt i malten? Och på så sätt förstöra ett rent och naturligt livsmedel som öl! Nej tacka vet jag helmaltsöl. Nu kanske jag låter tjurig och konservativ och visst kan det vara spännande att smaka ”öl” som inte är bryggt enligt de tyska renhetslagarna men oftast blir jag besviken men ibland finner man ett guld korn med tillsatt lakrisrot, pors eller malört. Detta kan man ju då se som ett bevis på experiment lysta hos bryggaren och inte på snålhet.

Nu skall jag ta mig en PISTONHEAD summer brew och njuta av Amarillo/ Brammling cross humlen, och tänka på att gott öl inte har råfrukt i sig! Pistonhead sålde förra veckan över 900 hl …Roligt! Och vi sprängde 4000 hl sedan säljstart :-)

3 kommentarer:

  1. Å ena sidan håller jag med när det gäller ljus lager, de där råfruktsblasken kunde vi lika väl vara utan.

    Å andra sidan, om man skulle ta bort råfrukt helt så skulle stora delar av alla konstiga belgare försvinna (utan kandisocker blir det ingen trippel). Och det är väl tveksamt om det skulle vara värt.

    SvaraRadera
  2. Detsamma gäller stout m.m. där man använder råfrukt i form av omältad havre eller omältat korn, annars skulle ölet bli övertungt. Använder man en så snål definition av öl att den endast omfattar lageröl så kanske det kan stämma, men nu är öl ett vidare begrepp än så.

    SvaraRadera
  3. Barks argument blir ännu starkare när man jämför en Duvel - med råfrukt i form av candi - med en Spendrups Premium. Det är som att jämföra en Porsche 939 med en Volkswagen 1300, och det är inte Duveln som är folkvagnen.

    SvaraRadera