söndag 14 februari 2010

ÖLGLAS

Vilken härlig söndags stek det blev idag. Och till denna danska fläskstek drack jag en St Peters Cream Stout. I mitt nydiskade ölglas hade ölet ett härligt krämigt skum. Men redan efter ett par klunkar blev det poröst och försvann snabbt. Det finns inget som förstör ölskum som fett. Ölskum består utav tre faser, vätska, gas och fast fas. Vätskan är naturligtvis öl och befinner sig i mellan och runt gasfasen. Gasen är naturligtvis kolsyra och den fasta fasen består utav proteiner och bitterämnen. Dessa fungerar som en byggnadsställning i vätskefasen och håller ihop skummet och gör det stabilt. Det är därför en nordtysk pilsner oftast har ett så stabilt och stadigt skum eftersom de oftast är väldigt beska och innehåller mycket
bitterämnen. Som bryggare kan man påverka skummets stabilitet på många sätt men framförallt är det genom mäskningen där man bryter ner proteiner och hur mycket humle man tillsätter men den bäste bryggare är chanslös mot dåligt diskade glas.
Ölglas skall diskas med en diskborste som är avsedd ENDAST för ölglas! Och den absoluta dödssynden är att dricka mjölk i ölglas då får du aldrig ett skummande öl igen! Glasen skall diskas i ljummet vatten med en liten del diskmedel gärna sodabaserat.
Om det kommer bubblor från botten upp till ytan, då är det antagligen damm eller diskmedelsrester som porlar upp. Om det sitter bubblor på insidan av glaset har du råkat ut för ett mjölkglas. Det är fettrester som blir kvar om man sköljt ut mjölkresterna med vatten överstigande 35 grader.
Om du vill kontrollera om glaset är väl diskat eller ej fyller du det med kallt vatten som hälls ut igen. Om den våta hinnan på glasets insida är hel har du i din hand ett väldiskat glas. Ser glaset däremot ut som när du vaxar bilen d v s stora torra fläckar med inslag av våta droppar, då är det bara att diska om!
Varför är det så viktigt med skum då? Jo genom ett stabilt skumtäcke utvecklar sig arom och smakämnen sig bättre i ölet och du får en mer välsmakande brygd! Naturligtvis skall man inte dricka ölet för kallt för då spelar skummet ingen roll! Ett ljust lageröl dricks som bäst mellan 8 – 10 grader och en mörk stout (som i kväll) mellan 12 – 15 grader Celsius!

Glöm inte kolla statusen på glaset innan man klagar på skummet!

Låt väl smaka!

1 kommentar:

  1. Grym genomgång! Jag tar med mig denna visdom för att behandla mina nya Difference-glas väl! Hälsa syrran

    SvaraRadera