måndag 4 januari 2010

Första arbetsdagen 2010 och förstoppning

Första arbetsdagen på det nya året och det började med problem. Det mycket kyliga vädret hade medfört att en dravledning hade fryst. Ledningen går från brygghuset, utigenom väggen, ett par meter i marken och därefter in i en dravsilo som står på gården. I silon lagras draven innan den körs ut till bönderna. Isproppen som bildats någonstans i övergången mellan mark och luft kan man enklast liknas med en förstoppning. Kan vi inte skicka draven till silon så kan vi inte brygga vidare och hela brygghuset står stilla.
Drav är en restprodukt som man får i brygghuset. Den består utav den urlakade krossade malten men det finns fortfarande mycket näringsämnen kvar bland annat ca 1,5 % kolhydrater men också mycket mineraler och spårämnen. Tack vare detta är drav ett utmärkt djurfoder och vi säljer draven till bönder som föder upp framförallt nötkreatur. Men det finns också andra användning områden för drav t ex. förbränning eller för tillverkning av biogas.
Efter ett par timmar med ångslangen och 8 bars tryckluft hade grabbarna lyckats få bort proppen och arbetet gick smärtfritt vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar