måndag 25 januari 2010

ADNAMS



Adnams är ett litet bryggeri på Englands östkust närmare bestämt i den lilla staden South world. Jag hade äran att besöka bryggeriet för ett par år sedan när Spendrups började samarbeta med dem. Vilken upplevelse att se ett modernt bryggeri som ändå på ett mycket traditionellt sätt tillverkar underbar cask ale! Man jobbar med traditionell öppen jäsning i kar och har inget filter. Det är mycket innovativa och har ett brett sortiment, på systembolaget finner man dock endast Adnams Bitter vilket är en traditionell engelsk bitter ale med fuggles humle som ger en lätt gräsig humle ton! Mycket bra! Något annat som är nämnvärt med Adnams är att de är väldigt miljömedvetna och jobbar mycket denna image.
Jag fick idag några varuprover från min käre bryggmästar kollega Fergus Fitzgerald på Adnams. Vilka jag nu provsmakat:

Adnams the Bitter 4,5 vol%
Doft: lätt gräs och hö i humletonen.
Smak: Fruktig men ändå ren smak med en mycket makerad beska
Omdöme: En klassisk och mycket bra Bitter ale.

Adnams Broadside 6,3 vol%
Doft: Fruktig humledoft.
Smak: Fruktig kraftigt öl med hög fyllighet och balanserad beska.
Omdöme: En smak explosion och mycket bra engelsk strong ale.

Adnams Explorer Chilled 5,0 vol%
Doft: rätt maltig doft.
Smak: maltig smak med en balanserad beska med en visst gräsig bismak .
Omdöme: hmm inte riktigt i min smak skulle kunna vara vilken lageröl som helst.

Adnams East Green 4,3 vol%
Doft: rätt maltig doft med inslag av citrus och gräs (typiskt engelskt)
Smak: maltig smak med en balanserad beska med en visst gräsig bismak .
Omdöme: Inte dålig, en typisk engelsk Pale Ale och så är den ju CO2 kompenserad.

Adnams Gunhill 4,0 vol%
Doft: maltig doft.
Smak: Fylligt öl med rostade toner och mycket smak. En lätt utsökt sötma och rökighet .
Omdöme: Bra brown ale med röigt inslag nästan favorit!

Adnams Innovation 6,7 vol%
Doft: humle humle humle vilken humle arom – enormt intensiv
Smak: maltig smak med en mycket kraftig beska och grape och citus toner.
Omdöme: En fantastisk öl! Bra balanserad och aromatisk India Pale Ale. Precis min smak!

3 kommentarer:

  1. Hej, tänkte bara påpeka att Adnams Broadside skiljer sig beroende på om det är cask eller flaska. Cask versionen är 4,7% och, tycker jag, överlägsen flaskversionen (så är ju fallet nästan alltid). Kan man tolka ditt inlägg som att ni kommer att jobba på att ta in mer Adnams sorter eller börja brygga cask själva? :)

    Bengt

    SvaraRadera
  2. Ja Bengt jag håller fullständigt med dig att oftast så är Cask versionerna bättre och så även i Broadside´s fall men den smakar även bra på flaska! Vi har samarbetat med Adnams några år och som i de flesta fall när det går bra utvecklas samarbetet ständigt, om det betyder att vi kommer ta andra sorter vet jag inte....det avgör konsumenten!

    SvaraRadera
  3. Svar till Bengt - Japp vi utökar sortimentet, se pressmeddelande som vi publicerade häromdagen. /hälsningar Caroline Ekman, informationsdirektör på Spendrups

    Spendrups utökar ölsortimentet med – Innovation och Gunhill från anrika Adnams Brewery
    Spendrups breddar sitt sortiment med två nya öl från pärlan på Englands östkust – Adnams Brewery i Southwold. Med det utökade sortimentet svarar Spendrups på den alltmer ökande efterfrågan på unika ölsorter från bryggerier runt om i världen.

    – Människor efterfrågar idag i allt större utsträckning olika typer av öl och smaker, det verkar nästan som om man söker efter ett eget öl. Vi vill såklart bemöta denna ökande efterfrågan från både kunder och konsumenter och är mycket glada över att nu kunna erbjuda ännu fler öl med unika smaker från ett anrikt bryggeri som Adnams. Bryggeriet gör utsökta engelska öl och har ett stort kunnande inom bryggarkonsten, säger Mats Liedholm, marknadsdirektör på Spendrups.

    Adnams Innovation är med sin mycket intensiva humlearom och maltiga smak förmodligen den bästa India Pale Ale som gjorts, om man får tro Adnams. Innovation lanseras på 50 cl flaska.

    Ölet Gunhill är en mörk mild ale i klassisk old style. Fyra olika maltsorter skapar en fyllighet med rostade toner och mycket smak, trots den ändå relativt låga alkoholstyrkan på 4 %.

    ... läs mer på hemsida www.spendrups.se/nyheter

    SvaraRadera