torsdag 26 november 2009

Familjesemester urartade…


….i en julölsprovning. Idag var vi och handlade på Irma här i Gilleleje, vilket julöls utbud de hade! Korgen fylldes med läckerheter till kvällen och tio danska julöl, från stora till små bryggerier. Jag fick inte med mig alla utan får komplettera imorgon.
Julölstraditionen i Sverige går att jämföra med den i Danmark och smakriktningarna går vitt isär från alkoholstarka fruktiga Ale med hög sötma till torra och beska lageröl. Utan att rangordna de öl jag provade ikväll fanns det några favoriter även om ingen var 100 % i min smak!


Jacobsen golden naked Christmas Ale – 7,5 vol %.(Carlsberg)
Färgen är gyllenbrun och doften är väldigt fruktig. En torr öl med väl balanserad beska med kraftiga inslag av plommon och starka kryddor. Det är en intressant öl men personligen tycker jag att plommonsmaken tar för mycket överhand.
Den är brygd på korn-, havre-, vetemalt, maltossyrup, plommonjuice, apelsinskal, humle, Kanel och fänkål.


Carlsberg Christmas Ale – 8,3 vol %. (Carlsberg)
Har en maltig doft och en gyllenröd färg. Vid första klunken fylls munnen av en fyllig kraftig sötma som klingas av en kryddig karamell smak sedan kommer spriten. Ölet tycker inte jag är i ballans och spritigheten känns oangenäm. Vid några procent lägre alkoholhalt kunde ölet var mycket gott.
Carlsberg har i årets Ale använt sig av den gamla danska kornsorten Maris Otter, mörk karamellmalt, Stjärnanis, Koriander och Tettnanger humle.


Bryggeri Skovlyst Julebryg – 7 vol %. (Bryggeri Skovlyst)
En mörktkastanjebrun Ale med maltig doft och den smakar otroligt sött, har en maltigfyllighet med en behagligt balanserad beska. Smaken rundas av en vis barrighet.
Desto mer man dricker, bättre blir den och en mängd julkryddor träder fram.
Den är brygd på korn-, vete-, rågmalt, glukosyrup, mörkt farinsocker, humle och extrakt av nöter, kryddor och granris. – trots den höga sötman är detta nog kvällen favorit.


Skands Julebryg - 6,5 vol % (Bryggeriet Skands)
Doften är vörtig. I vanliga fall tyder detta på ett alkoholfritt öl eller fel i tillverkningen men här känns det angenämt. Smaken är söt maltig med lätt rökighet, len i eftersmaken och den har en fin balans. Skands Julebryg är ett mycket bra julöl som inte är överdrivet i någon form och man har hållit sig till vatten, malt och humle – rekommenderas starkt!


Tuborg Julebryg - 5,6 vol % (Carlsberg)
En mycket torr okomplicerad julöl med markerad beska. Den smakar väldigt gott men är det ett julöl, tja smaken är olika. Färgen är ljusbrun och man har använt vatten, kornmalt, humle och lakrits. Lakrits är en vanligt förekommande krydda i dansk julöl. Det används oftast en extrakt gjord på lakritsrot men även mald lakritsrot används.


KB Juleøl – 1,7 vol % (Kongens bryghus)
Detta hvidtøl är bryggt på kornmalt, socker, lakrits och humle samt en slurk färgämne E 150c. Smaken är som en svensk gammaldags svagdricka eller bara väldigt sött. Men gillar man sött så är detta säkert jätte gott.


Gavnø Julebryg – 7,2 vol % (Slotsbryggeriet)
En överjäst ofiltrerad Ale. Bryggd på fyra sorters kornmalt, Engelsk humle, apelsinskal, fänkål och koriander. Smaken är torr och bränd, en markerad beska och eftersmaken är len med lakrits i. Tyvärr är brygden inte helt i balans.


Nørrebros Julebryg – 7,0 vol % (Nørrebro bryghus)
Smaken är söt med en bra balanserad beska men det smakar extremt kryddigt efter framförallt nejlika och anis. Detta gör ölet tjockt och väldigt svårt att dricka, ett riktigt bottennapp för 39 danska kronor. Detta skall vara en Ale och är bryggd på korn-, vete-, rågmalt, humle och kryddor. Färgen är mörkbrun.


Julius Julebryg 6,0 vol % (de 5 Gaarde)
Ett relativt ljusbrunt öl. Det är första ölet för kvällen som har en lätt felsmak, det smakar säd.
Den är torr med en kraftigt markerad beska så ölet är i obalans. Det är ett helt okomplicerat öl där endast beskan framträder.


Næsgaarden økologiska jul 6,5 vol % (Næsgaardens bryggeri)
Genom en torrsmak och med markerad beska framträder en möglig felsmak. Naja ölet är tunt och det fattas helt kropp.


Detta var en mycket intressant omgång. Undra varför danskt julöl skall vara så starkt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar