fredag 27 november 2009

Dansk julöl del 2

Det har varit ännu en regnig dag i Danmark men vad gör det när man kunde se framemot en intressant julölsprovning ikväll igen. Dagens inköpsrunda bjöd endast på fyra nya sorter.

Under dagen fick jag reda på att vi idag bryggde den första brygden med Pistonhead Spring edition. Skall bli roligt att komma tillbaka till jobbet på måndag! Dagens julöl var:

Santa C Ale økologisk – 5,8 vol % (Ørbæck bryggeri)
Innehåller pilsnermalt, münchnermalt, mörkt och ljust karamellmalt, humle, kryddor och apelsin.
Smaken är fruktig och len i bra balans med maltigheten i eftersmaken. Färgen är gyllenbrun. En bra öl helt enkelt.

Stjerne bryg – 8,0 vol % (Herslev bryghus)
På etiketten står det brygd nummer 263. tyvärr tycker jag att denna brygd är lite si så där, extremt spritig och syrlig som snabbt övergår i att bli väldigt söt. Sedan slår mycket fruktiga toner igenom men inte heller detta kan rädda ölet. Det är gjort på kornmalt, vetemalt, rörsocker, humle, stjärnanis och koriander

Irmas udvalgte Julebryg – 7,3 vol % (Skands bryggeri)
Jag fick tag på flaska nr 2715. Ölet i denna flaska är fruktigt och i bra balans. Bra maltig kropp med en balanserad beska. Denna öl från Skands är lika bra som deras egen julöl.

Julemumme – 6,6 vol % ( Kongens bryghus)
Om detta hade varit en belgisk Geuze så vore det ingen dålig öl men som en julöl är den enbart sur och saknar helt karaktär. Efter att ha läst innehållsförteckningen undrar man varför man har använt, kornmalt, vetemalt, havre, rörsocker, stjärnanis, körsbärslikör, rusin, nejlika, vanilj och humle. Ja mest är inte alltid bäst.

Om man skall sammanfatta de 14 danska julöl som jag testat finns det en favorit från Skands bryggeri. Genomgående är julölen starkare i Danmark. Och både de stora och små bryggerierna använder mer råvaror och andra kryddor än i Sverige. Om det blir bättre så? Tja smaken är delad….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar