onsdag 18 november 2009

Provsmakning


Jag har många intressanta och roliga uppdrag och arbetsuppgifter men en av de som är mest spännande är att få vara en av deltagarna i bryggeriets provsmakningsgrupp. Vi (Ebbe, Flygar, Jonas, Staffan, Anders och Jag) provar allt öl som producerats i bryggeriet de senaste 24 timmarna. Där upp till testar vi så att ölen smakar bra ända fram till bäst före datumet.
Att provsmaka är ingen lätt uppgift. Det behövs enormt mycket träning och erfarenhet för att känna nyanser och eventuella felsmaker som kan uppstå i ölet! Jag skulle nog vilja påstå att detta är den viktigaste kvalitetssäkringen som vi gör, man kan mäta hur mycket som helst men smakar inte ölet gott så gör det inte det! (men hos oss gör det ju det). Att provsmaka handlar om att kombinera minst två av sina sinnen, doft och smak. Dels måste man vara mentalt förbered på sin uppgift och framförallt koncentrerad. Man får inte känna stress eller press och naturligtvis inte äta starkt, röka eller snusa direkt innan provsmakningen. När allt detta har infunnit sig är det dags att lukta på ölet sedan dricka och smaka. När man provsmakar öl är det av yttersta vikt att man sväljer. Detta eftersom smaklökarna för beskt sitter långt bak på tungan och beskan på ölet är en väldigt viktig parameter. Balansen mellan beska och fyllighet är något som är nyckeln till ett gott öl. Det är inte svårt att göra smakrika öl (och ofta så kraftigt att det täcker över felsmaker) utan att hitta rätt balans i arom, kropp och beska. Bedömningen av ölen görs enskilt men efter avslutad runda dvs. 10 – 13 öl så diskuterar vi tillsammans över våra bedömningar och smakupplevelser. På så sätt lär vi av varandra och kalibrera oss som bedömningsgrupp. Ett oerhört intressant arbete.

Nu till lite felsmaker.

Ölets värsta fiende heter luft eller egentligen syre som gör att det oxiderar och då får det en smak av papper, kartong som senare övergår till en sherry liknande smak och slutligen Madeira. USCH!

En annan felsmak är diacetyl som har en smak av smörkola och det hör definitivt inte hemma i öl! Diacetyl bildas under jäsningen och bryts sedan ner av jästen. Men är bryggaren allt för ivrig och kyler ölet för snabbt kan det finnas kvar i det tappade ölet. Men till gott öl finns inga genvägar! så det är bara till att ha is magen när alla skriker på mer öl!

Om luft är ölets bov nummer ett så är solljus nummer två eftersom solens strålar gör så att det sker en reaktion mellan humle och svavelhaltiga aminosyror vilket leder till en ytterst oangenäm doft som man brukar beskriva som katturin eller något mer vulgärt som min gamle professor på bryggerihögskolan i Berlin sa, puma piss! Denna felsmak förekommer inte så ofta i Sverige, för när såg vi solen senast? Eller så kanske det beror på att vi oftast använder oss av brunt och grönt glas. Dock är det bättre med bruntglas eftersom de bryter UV strålarna effektivare än grönt.
Ja det finns många många fler och ibland finns det till och med bryggerier som eftersträvar att få en speciell felsmak men de förstår inte vad rikigt gott öl är tycker jag!

Baksidan av myntet är att jag ofta dricker öl för att leta fel när man egentligen bara skall njuta!

3 kommentarer:

  1. Öljournalisterna säger att bryggare letar alltid efter fel istället för att njuta av ölen. Det är väl därför dom uppskattar öl som smakar smörkola istället för ren frisk ölsmak med bra beska, utan att nämna några exempel.
    Många halsningar
    Kjell

    SvaraRadera
  2. Felsmak och felsmak... Ale smakar lite smörkola, och i det fallet är det ingen felsmak. Fuller's IPA smakar mycket smörkola och lite bränd karamell. Belgiska öl som jäser riktigt varmt smakar estrar så det sjunger om det, skulle jag få en Maredsous som INTE var estrig skulle jag be att få byta den. Köper jag en Orval så är den SUR.

    Inget av dessa är felsmaker utan ölens stil är sådan. Att klaga på diacetyl i ale är som att klaga på gitarrer i hårdrock...
    Med detta sagt att det är en jäkla skillnad på öl och öl...

    SvaraRadera
  3. I övrigt är det väl ganska taskigt att jämföra Spendrups snålhumlade standardlager med Orval, Maredsous och Fuller's, men den bjuder jag på ;)

    /bryggmästare P

    SvaraRadera