fredag 18 december 2009

Julmumma


Ja nu är det inte många dagar kvar till jul. Ett mycket gott alternativ till glöggen är en god och uppfriskande julmumma. Mumma kommer ursprungliggen som så mycket annat när det handlar om öl från Tyskland, närmare bestämt staden Braunschweig. Under 1700 talet började man exportera sin ”Mumme” och idag finns många varianter av denna dryck. Det finns ett par varianter att köpa men det bästa resultatet får man om man blandar själv. Här är mitt personliga recept:

2 flaskor (33cl) Mariestads årgångsporter
1 flaska (33cl) Ale
1/2 flaska (33cl) Nygårda Julmust original
1/2 flaska (33cl) Spendrups gammaldags Svagdricka
5 cl Madeira (torr)
4-5 st Hela kardemummakorn


Så här gör du:
- Blanda välkyld porter, ale, julmust, svagdricka och madeira.
- Krossa kardemumman grovt och lägg i sist.
- Mumman ska blandas precis innan den serveras, så att den blir skummig och fin. Låt den dock stå och dra några minuter innan servering.

Nu kan tomten komma….

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar