fredag 11 december 2009

Ljuslager




Vad är en ljuslager? En bra fråga! Hade idag möte med marknadsavdelningen där vi diskuterade just detta. Hur vida ramar har vi att jobba med begreppet ljuslager?! Mycket vida…i kategorin ljust lageröl finns allt från amerikanska ljusalager från stora bryggerier som inte smakar någonting, över nordtyska pilsner, internationella lageröl till nya och egna tolkningar av mikrobryggerier världen över. Hur vitt det är kan man testa om man först dricker en Budweiser light och sedan en Brooklyn lager! Men vad är då en svensk lager? Utan att blinka tänker jag på Spendrups Export, Norrlands Guld och några mindre goda så som Pripps blå, Falcon Export och Sofiero. Men vi har även en del små bryggerier som gör sin tolkning på svensk lager tex. Nils Oscars god lager eller Landsorts lager från Nynäshamns ångbryggeri.
Det finns oändliga möjligheter att produktutveckla ljust lageröl det ända dessa öl har gemensamt är att de är underjästa dvs. de är jästa med jästarten Saccharomyces uvarum även kallad Carlsbergensis. I ett öppet jäskar sjunker denna jäst till botten av karet när jäsningen är färdig, därför kallar man det för underjäst. Under jäst bildar inga längre cellkedjor vid delningen till skillnad från överjäst ( Saccharomyces Cerevisiae) som pga. detta stiger upp till ytan i karet med hjälp av den bildade kolsyran. Överjästa ölsorter är tex. Stout, ale och veteöl.
Naturligtvis är en ljuslager ljus i färgen och man använder alltid pilsner malt men det förekommer inblandning av andra maltsorter så som karamellmalt, vetemalt eller råfrukt. En god ljus lager behöver inte smaka lite och vara blaskig. En sort som bevisar det är Mariestads prima lager. Där jag har använt 25 % karamellmalt vilket ger en bra ballans till den markanta beskan. Brygden har rundats av med en Engelsk Fuggles humle. Den ger ölet en angenäm blommighet.

För att få grepp på skillnaderna och möjligheterna i begreppet ljuslager avslutade vi dagen med en provsmakning av 14 olika ljusalager som finns på Systembolaget, stora och små bryggerier från hela världen. Mycket intressant, vem vet kanske föddes iden till ett nytt öl…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar