fredag 27 november 2009

Dansk julöl del 2

Det har varit ännu en regnig dag i Danmark men vad gör det när man kunde se framemot en intressant julölsprovning ikväll igen. Dagens inköpsrunda bjöd endast på fyra nya sorter.

Under dagen fick jag reda på att vi idag bryggde den första brygden med Pistonhead Spring edition. Skall bli roligt att komma tillbaka till jobbet på måndag! Dagens julöl var:

Santa C Ale økologisk – 5,8 vol % (Ørbæck bryggeri)
Innehåller pilsnermalt, münchnermalt, mörkt och ljust karamellmalt, humle, kryddor och apelsin.
Smaken är fruktig och len i bra balans med maltigheten i eftersmaken. Färgen är gyllenbrun. En bra öl helt enkelt.

Stjerne bryg – 8,0 vol % (Herslev bryghus)
På etiketten står det brygd nummer 263. tyvärr tycker jag att denna brygd är lite si så där, extremt spritig och syrlig som snabbt övergår i att bli väldigt söt. Sedan slår mycket fruktiga toner igenom men inte heller detta kan rädda ölet. Det är gjort på kornmalt, vetemalt, rörsocker, humle, stjärnanis och koriander

Irmas udvalgte Julebryg – 7,3 vol % (Skands bryggeri)
Jag fick tag på flaska nr 2715. Ölet i denna flaska är fruktigt och i bra balans. Bra maltig kropp med en balanserad beska. Denna öl från Skands är lika bra som deras egen julöl.

Julemumme – 6,6 vol % ( Kongens bryghus)
Om detta hade varit en belgisk Geuze så vore det ingen dålig öl men som en julöl är den enbart sur och saknar helt karaktär. Efter att ha läst innehållsförteckningen undrar man varför man har använt, kornmalt, vetemalt, havre, rörsocker, stjärnanis, körsbärslikör, rusin, nejlika, vanilj och humle. Ja mest är inte alltid bäst.

Om man skall sammanfatta de 14 danska julöl som jag testat finns det en favorit från Skands bryggeri. Genomgående är julölen starkare i Danmark. Och både de stora och små bryggerierna använder mer råvaror och andra kryddor än i Sverige. Om det blir bättre så? Tja smaken är delad….

torsdag 26 november 2009

Familjesemester urartade…


….i en julölsprovning. Idag var vi och handlade på Irma här i Gilleleje, vilket julöls utbud de hade! Korgen fylldes med läckerheter till kvällen och tio danska julöl, från stora till små bryggerier. Jag fick inte med mig alla utan får komplettera imorgon.
Julölstraditionen i Sverige går att jämföra med den i Danmark och smakriktningarna går vitt isär från alkoholstarka fruktiga Ale med hög sötma till torra och beska lageröl. Utan att rangordna de öl jag provade ikväll fanns det några favoriter även om ingen var 100 % i min smak!


Jacobsen golden naked Christmas Ale – 7,5 vol %.(Carlsberg)
Färgen är gyllenbrun och doften är väldigt fruktig. En torr öl med väl balanserad beska med kraftiga inslag av plommon och starka kryddor. Det är en intressant öl men personligen tycker jag att plommonsmaken tar för mycket överhand.
Den är brygd på korn-, havre-, vetemalt, maltossyrup, plommonjuice, apelsinskal, humle, Kanel och fänkål.


Carlsberg Christmas Ale – 8,3 vol %. (Carlsberg)
Har en maltig doft och en gyllenröd färg. Vid första klunken fylls munnen av en fyllig kraftig sötma som klingas av en kryddig karamell smak sedan kommer spriten. Ölet tycker inte jag är i ballans och spritigheten känns oangenäm. Vid några procent lägre alkoholhalt kunde ölet var mycket gott.
Carlsberg har i årets Ale använt sig av den gamla danska kornsorten Maris Otter, mörk karamellmalt, Stjärnanis, Koriander och Tettnanger humle.


Bryggeri Skovlyst Julebryg – 7 vol %. (Bryggeri Skovlyst)
En mörktkastanjebrun Ale med maltig doft och den smakar otroligt sött, har en maltigfyllighet med en behagligt balanserad beska. Smaken rundas av en vis barrighet.
Desto mer man dricker, bättre blir den och en mängd julkryddor träder fram.
Den är brygd på korn-, vete-, rågmalt, glukosyrup, mörkt farinsocker, humle och extrakt av nöter, kryddor och granris. – trots den höga sötman är detta nog kvällen favorit.


Skands Julebryg - 6,5 vol % (Bryggeriet Skands)
Doften är vörtig. I vanliga fall tyder detta på ett alkoholfritt öl eller fel i tillverkningen men här känns det angenämt. Smaken är söt maltig med lätt rökighet, len i eftersmaken och den har en fin balans. Skands Julebryg är ett mycket bra julöl som inte är överdrivet i någon form och man har hållit sig till vatten, malt och humle – rekommenderas starkt!


Tuborg Julebryg - 5,6 vol % (Carlsberg)
En mycket torr okomplicerad julöl med markerad beska. Den smakar väldigt gott men är det ett julöl, tja smaken är olika. Färgen är ljusbrun och man har använt vatten, kornmalt, humle och lakrits. Lakrits är en vanligt förekommande krydda i dansk julöl. Det används oftast en extrakt gjord på lakritsrot men även mald lakritsrot används.


KB Juleøl – 1,7 vol % (Kongens bryghus)
Detta hvidtøl är bryggt på kornmalt, socker, lakrits och humle samt en slurk färgämne E 150c. Smaken är som en svensk gammaldags svagdricka eller bara väldigt sött. Men gillar man sött så är detta säkert jätte gott.


Gavnø Julebryg – 7,2 vol % (Slotsbryggeriet)
En överjäst ofiltrerad Ale. Bryggd på fyra sorters kornmalt, Engelsk humle, apelsinskal, fänkål och koriander. Smaken är torr och bränd, en markerad beska och eftersmaken är len med lakrits i. Tyvärr är brygden inte helt i balans.


Nørrebros Julebryg – 7,0 vol % (Nørrebro bryghus)
Smaken är söt med en bra balanserad beska men det smakar extremt kryddigt efter framförallt nejlika och anis. Detta gör ölet tjockt och väldigt svårt att dricka, ett riktigt bottennapp för 39 danska kronor. Detta skall vara en Ale och är bryggd på korn-, vete-, rågmalt, humle och kryddor. Färgen är mörkbrun.


Julius Julebryg 6,0 vol % (de 5 Gaarde)
Ett relativt ljusbrunt öl. Det är första ölet för kvällen som har en lätt felsmak, det smakar säd.
Den är torr med en kraftigt markerad beska så ölet är i obalans. Det är ett helt okomplicerat öl där endast beskan framträder.


Næsgaarden økologiska jul 6,5 vol % (Næsgaardens bryggeri)
Genom en torrsmak och med markerad beska framträder en möglig felsmak. Naja ölet är tunt och det fattas helt kropp.


Detta var en mycket intressant omgång. Undra varför danskt julöl skall vara så starkt?

tisdag 24 november 2009

SEMESTER

Idag beger jag mig till Danmark på semester. Det blir en lugn familjesemester men tänkte testa lite öl från de Danska småbryggerierna och samla lite inspiration. Det finns mer än Carlsberg, Tuborg och Faxe i vårat grannland, Danmark har över 100 bryggerier. Likt Sverige har Danmark haft en fantastisk bryggeriutveckling de senaste 10 åren. Det skall verkligen bli intressant att botanisera bland dessa.

Jag återkommer med upplevelser och ölbedömningar efter semestern. Till dess SKÅL!

söndag 22 november 2009

Bästa ölet

En av de vanligaste frågorna jag får är ”vilket är den godaste ölet?”
Det givna svaret på den är ”gratis öl är det bästa!”.

Det enskilt bästa ölet finns inte. Olika öl passar i olika situationer, t.ex. igår på firmafesten serverades det enbart Norrlands Guld. Det kanske inte är det bästa ölet (även om den är bra) men just igår på festen smakade den förträffligt i goda vänners lag. Men det är inget öl som man sitter hemma och njuter av.
När jag bodde i Berlin drack vi alltid Schultheiss pilsner. Det är en okomplicerad nordtysk pils som enbart skall drickas i en ”berliner Eckkneipe” (bar i Berlin) annars är den rätt halvdålig.
Och just nu sitter jag här hemma på Ekerö och njuter av en Mariestad Export. Ett öl att njuta av. För att få ett så fylligt öl som Mariestads Export använder jag en stor andel Münchnermalt och enbart tysk kvalitetshumle.

Det finns gott om goda öl!

fredag 20 november 2009

Förhandsinformation om nytt öl

Vad tänker ni på när man säger amerikansk öl? Spontant skulle nog många säga blask, smaklöst och lättdrucket! MEN många av de 1525 bryggerierna (juli 2009) gör fantastiskt goda öl på andra sidan Atlanten och det är just från de små bryggerierna i USA som jag hämtat inspiration för vår nya öl – PISTONHEAD spring edition –. Det är ett öl där modernitet möter tradition. Jag har nämligen använt traditionell tysk och tjeckisk humle tillsammans med moderna och mycket aromatiska humlesorter från Amerika.

Smaken är humlearomatisk och beskan balanseras upp med en sötma från mörk och ljus karamellmalt. Extra stor vikt har jag som sagt lagt vid humlearomen som humlats med tre exklusiva aromhumle sorter: Saazer, Cascade och Amarillo. I doften finner man både citrus och grape. Färgen är som ljus bärnsten. Ölets friskhet och blommighet passar utmärkt till kryddig och smakrik mat.
Pistonhead spring edition kommer att säljas på restaurang och på Systembolaget från den 1 februari! Jag gillar verkligen designen! Den är tuff och kommer definitivt att synas i hyllorna på Systemet.
Ja, nu är det bara till att vänta.....och vänta...

Mariestads årgångsporter


Sitter här efter en intensiv och rätt jobbig dag och njuter av en Mariestads Årgångsporter 2008. Det gör mig dock vemodig för var klunk att veta att denna goda öl är på väg att försvinna. Detta på grund av en nedlistning på Systembolaget till beställningssortimentet.

Naturligtvis är det personligt eftersom jag lagt ner mycket möda och kärlek i denna brygd. Men jag tycker framförallt att den har sin rättsmätiga plats på Systembolaget eftersom den har en helt annan komplexitet, smak och karaktär än andra svenska porter. SYND!

Men varför gråta över spillt öl?! Det är nya tag som gäller....

onsdag 18 november 2009

Provsmakning


Jag har många intressanta och roliga uppdrag och arbetsuppgifter men en av de som är mest spännande är att få vara en av deltagarna i bryggeriets provsmakningsgrupp. Vi (Ebbe, Flygar, Jonas, Staffan, Anders och Jag) provar allt öl som producerats i bryggeriet de senaste 24 timmarna. Där upp till testar vi så att ölen smakar bra ända fram till bäst före datumet.
Att provsmaka är ingen lätt uppgift. Det behövs enormt mycket träning och erfarenhet för att känna nyanser och eventuella felsmaker som kan uppstå i ölet! Jag skulle nog vilja påstå att detta är den viktigaste kvalitetssäkringen som vi gör, man kan mäta hur mycket som helst men smakar inte ölet gott så gör det inte det! (men hos oss gör det ju det). Att provsmaka handlar om att kombinera minst två av sina sinnen, doft och smak. Dels måste man vara mentalt förbered på sin uppgift och framförallt koncentrerad. Man får inte känna stress eller press och naturligtvis inte äta starkt, röka eller snusa direkt innan provsmakningen. När allt detta har infunnit sig är det dags att lukta på ölet sedan dricka och smaka. När man provsmakar öl är det av yttersta vikt att man sväljer. Detta eftersom smaklökarna för beskt sitter långt bak på tungan och beskan på ölet är en väldigt viktig parameter. Balansen mellan beska och fyllighet är något som är nyckeln till ett gott öl. Det är inte svårt att göra smakrika öl (och ofta så kraftigt att det täcker över felsmaker) utan att hitta rätt balans i arom, kropp och beska. Bedömningen av ölen görs enskilt men efter avslutad runda dvs. 10 – 13 öl så diskuterar vi tillsammans över våra bedömningar och smakupplevelser. På så sätt lär vi av varandra och kalibrera oss som bedömningsgrupp. Ett oerhört intressant arbete.

Nu till lite felsmaker.

Ölets värsta fiende heter luft eller egentligen syre som gör att det oxiderar och då får det en smak av papper, kartong som senare övergår till en sherry liknande smak och slutligen Madeira. USCH!

En annan felsmak är diacetyl som har en smak av smörkola och det hör definitivt inte hemma i öl! Diacetyl bildas under jäsningen och bryts sedan ner av jästen. Men är bryggaren allt för ivrig och kyler ölet för snabbt kan det finnas kvar i det tappade ölet. Men till gott öl finns inga genvägar! så det är bara till att ha is magen när alla skriker på mer öl!

Om luft är ölets bov nummer ett så är solljus nummer två eftersom solens strålar gör så att det sker en reaktion mellan humle och svavelhaltiga aminosyror vilket leder till en ytterst oangenäm doft som man brukar beskriva som katturin eller något mer vulgärt som min gamle professor på bryggerihögskolan i Berlin sa, puma piss! Denna felsmak förekommer inte så ofta i Sverige, för när såg vi solen senast? Eller så kanske det beror på att vi oftast använder oss av brunt och grönt glas. Dock är det bättre med bruntglas eftersom de bryter UV strålarna effektivare än grönt.
Ja det finns många många fler och ibland finns det till och med bryggerier som eftersträvar att få en speciell felsmak men de förstår inte vad rikigt gott öl är tycker jag!

Baksidan av myntet är att jag ofta dricker öl för att leta fel när man egentligen bara skall njuta!

måndag 16 november 2009

Julölsbryggning och mörka favoriter

Bryggningen av julöl är i full gång på bryggeriet och det är verkligen något speciellt med det. Det är inte bara det att det luktar annorlunda från mäsken i brygghuset utan även alla säckar med specialmalt som står i vart ända hörn. Det är hantverk "pure"... ett arbete som kanske inte är det mest uppskattade av mina duktiga medarbetare eftersom det är tungt och dammar överallt men all möda är det värt när resultatet blir så gott. Idag var det en sådan dag när det doftade härligt ur pannorna och svetten lackade men alla var på gott humör. Var öl har sitt tillfälle och så även julölet.
Jag har många favoritöl och framförallt mörka kraftiga öl är njutnings öl för mig. Ett väldigt bra öl som jag njutit av den senaste tiden är St Peter´s cream Stout. Den är kolsvart och har ett härligt krämigt skum som skiftar i vitt och ljusbrunt. I doften är det kaffe och sirap men man kan även urskilja en härlig humlearom från den traditionella engelska humlen Fuggles. Smaken är kraftigt maltig med en härlig brändhet av det rostade maltet. Beskan är makerad men inte allt för kraftig och ölet är riktigt lent i munnen och rinner mjukt ner i strupen.
Mycket gott prova själv!
Stout är ett överjäst öl som framförallt tillverkas i England och hör till ölfamiljen porter. Men Stout´s är kraftigare, torrare och beskare än det man idag kallar för porter. Det är svårt att hitta en riktigt god porter, men min varmaste rekommendation är naturligtvis Mariestads årgångsporter ;-). Där har jag har använt just traditionell Engelsk Fuggles humle. Mariestads årgångsporter porter är inte lika söt som många andra svenska porter utan leker med smakerna ur komplexiteten i maltblandningen där man känner både kaffe, mörk choklad och lakrits. Jag använder även ett specialmalt som heter Melanoidinmalt vilket ger en lätt syrlig smak och en speciell arom på ölet.



länge leve mörktöl!


lördag 14 november 2009

Veteöl och Wok

Idag var det skaldjurswok tillsammans med en Paulaner Hefe Weissbier. Det är väl självklart att man skall dricka veteöl till kinamat?! :-) Den är iallafall en mycket bra kombination, den låga beskan i veteöl tillsammans med friskheten och fruktigheten i de flesta veteöl förstärker smakupplevelsen med asiatisk mat där även dessa maträtter är frukiga och aromatiska. - mycket gott både och.

Visste ni att den typiska veteölssmaken inte kommer från vetemaltet som många tror utan i från jästen. Vetemaltet ger ändast en lättare "kropp" på ölet. Det smakämne som man känner kraftigt i veteöl och som har en smak av kryddnejlika heter 4 -Vinyl-Guajacol.

Det får nog bli en till...

fredag 13 november 2009

Första inlägget - Julöl


Sitter och njuter av en Mariestads Julbrygd och funderar på vad jag skall skriva om i min nya blogg?! Men jag har för avsikt att berätta om mitt oerhört intressanta jobb som bryggmästare på ett av Sveriges största bryggerier. Och varför då inte börja med gårdagen?! Jag hade äran att för tredje året i rad presentera Spendrups Julbrygder tillsammans med familjen Spendrup för ett 50tal journalister, mycket mycket lyckat. Vi provade Spendrups Julbrygd, Mariestads Julbrygd, Spendrups Julbock och Wisby Julbrygd. Alla har vi olika smak och tur är väl det, men de flesta föll Mariestads julbrygd bäst på läppen. Det är även min favorit. Mycket välbalanserad och en kraftig maltighet mmmmm. Journalisterna hade många frågor och stämningen var hög.

Har ännu inte provat konkurrenternas julöl men jag tror vi har mycket goda chanser att ligga i topp iår efter all den positiva feedbacken. Jag är mycket nöjd med årets julöl och skam vore det ju annars men vi alla har gjort ett fantastiskt jobb! Det roliga med att brygga julöl är att det blir alltid lite annorlunda och det är inte för att vi byter recept varje år, nej utan för att vi jobbar med "levande" råvaror. Iår har Mariestads julöl fått upp fylligheten och maltigheten något! och brygden har även fått en lite mer kaffe liknande ton. Jag behöll samma humle blandning som förra året dvs Tysk Perle, amerikansk Cascade och Amarillo vilket ger en härligt humle blommig profil!

Nu är i alla fall jag i julstämning. bara 6 veckor kvar!